Semasa tempoh pantang bersalin, ada beberapa makanan yang tidak digalakkan untuk diambil oleh ibu. Di sini, saya ingin kongsikan maklumat tentang makanan yang boleh dimakan semasa dalam pantang :
* Nasi, bubur nasi, sphagetti, makaroni dan pasta.
* Sayur-sayuran seperti bawang
(bawang besar, bawang merah dan bawang putih), halia, lengkuas, ulaman
pegaga, brokoli, lobak, sawi dan serai.
* Ikan seperti ikan merah, tenggiri, haruan, jenahak, selar kuning, kerisi, kerapu, siakap, kod, bawal putih dan senangin.
* Makanan bijirin seperti oats,
empingan jagung, beras merah & perang, kekacang soya (tauhu, tempe
& tofu), badam, walnut, gajus, roti putih, roti
wholemeal/wholegrains, roti canai, chapati, tosei, roti puri dan kari.
* Buah-buahan seperti epal merah, oren, limau, kurma, buah zaitun, buah tin, delima, aprikot dan strawberri.
* Minuman seperti susu, soya, horlicks dan milo.
Untuk mendapatkan Resepi Makanan Dalam Pantang, sila click sini.
Anda juga boleh mendapatkan buku resepi Kompilasi Hidangan Berpantang di eMall Bookstore.
* Minuman seperti susu, soya, horlicks dan milo.
Untuk mendapatkan Resepi Makanan Dalam Pantang, sila click sini.
Anda juga boleh mendapatkan buku resepi Kompilasi Hidangan Berpantang di eMall Bookstore.
Sumber http://www.ciklaili.com/2012/01/makanan-semasa-dalam-pantang-bersalin.html#ixzz2HYDuZCkr
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: @ciklaili on Twitter | ciklailidotcom on Facebook
No comments:
Post a Comment