Thursday, January 10, 2013

Makanan Semasa Dalam Pantang Bersalin

 

Semasa tempoh pantang bersalin, ada beberapa makanan yang tidak digalakkan untuk diambil oleh ibu. Di sini, saya ingin kongsikan maklumat tentang makanan yang boleh dimakan semasa dalam pantang :


* Nasi, bubur nasi, sphagetti, makaroni dan pasta.

* Sayur-sayuran seperti bawang (bawang besar, bawang merah dan bawang putih), halia, lengkuas, ulaman pegaga, brokoli, lobak, sawi dan serai.

* Ikan seperti ikan merah, tenggiri, haruan, jenahak, selar kuning, kerisi, kerapu, siakap, kod, bawal putih dan senangin.

* Makanan bijirin seperti oats, empingan jagung, beras merah & perang, kekacang soya (tauhu, tempe & tofu), badam, walnut, gajus, roti putih, roti wholemeal/wholegrains, roti canai, chapati, tosei, roti puri dan kari.

* Buah-buahan seperti epal merah, oren, limau, kurma, buah zaitun, buah tin, delima, aprikot dan strawberri.

* Minuman seperti susu, soya, horlicks dan milo.

Untuk mendapatkan Resepi Makanan Dalam Pantang, sila click sini.

Anda juga boleh mendapatkan buku resepi Kompilasi Hidangan Berpantang di eMall Bookstore.

Sumber http://www.ciklaili.com/2012/01/makanan-semasa-dalam-pantang-bersalin.html#ixzz2HYDuZCkr
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: @ciklaili on Twitter | ciklailidotcom on Facebook

No comments:

Post a Comment